LA IMPORTÀNCIA DE LA VITRIFICACIÓ OVOCITÀRIA: “Congelem el temps”:

By 16 abril 2020agosto 19th, 2020Fertilidad

Clínica donar óvulos y vitrificación ovocitos Barcelona

Ens els últims anys podem observar que la societat actual està experimentant un canvi pel que fa l’edat en la qual les dones inicien la seva maternitat.
Això és degut, en la majoria de casos, a la situació laboral de la dona, la dificultat per trobar una estabilitat professional, la utilització de mètodes anticonceptius segurs i fiables i la crisi econòmica. Tot aquest seguit de situacions donen lloc a que les dones, amb o sense parella, decideixin posposar els seus desitjos reproductius fins que la seva situació sigui més favorable a l’hora d’obtenir descendència.
Aquets canvis socioculturals que han contribuït en el desenvolupament de la nostra societat han provocat, doncs, canvis en l’esperança de vida i al mateix temps canvis en l’edat de gestació.

Cal tenir en compte però que la Fertilitat femenina disminueix amb l’edat i  la reserva ovàrica de la dona és limitada, això vol dir que no és infinita i que té una caducitat. Els efectes de l’edat sobre la quantitat, la qualitat ovocitària i un major risc de patologies cromosòmiques fetals es comencen a veure significativament afectats a partir dels 35 anys i dràsticament a partir dels 40.
Encara que moltes dones coneixen les implicacions de l’edat en el descens de la fertilitat, la seva percepció sobre l’èxit de tècniques de reproducció assistida les duu erròniament a pensar que els avanços de la ciència podran resoldre el factor edat.

La crio-preservació dels ovòcits s’ha convertit en els últims anys en un procés que dóna bons resultats gràcies a les tècniques de vitrificació. L’avantatge d’aquesta tècnica és que permet posposar la maternitat per qualsevol motiu sense que el pas dels anys en l’edat de la dona perjudiqui a la quantitat i a la qualitat dels oòcits.

La SEF (Societat Española de Fertilitat) en el document “preservació de la fertilitat sense indicació mèdica” aconsella realitzar la preservació de la fertilitat abans dels 35-38 anys, quan encara existeix una bona reserva ovàrica.

Així doncs, ens podem preguntar si: Hi ha alguna manera per saber quina és la meva reserva ovàrica en aquests moments?
La resposta és si.
Per saber si la nostra reserva ovàrica és bona o dolenta es pot saber mitjançant una analítica de sang. Mirant la determinació de l’Hormona Antimülleriana (AMH).
La AMH és un marcador utilitzat per avaluar la reserva ovàrica de la dona, i per tant, valora la fertilitat en un moment determinat. Uns valors elevats de AMH indicaran que la reserva ovàrica és òptima. A mesura que augmenta l’edat de la dona els valors de l’AMH van disminuint fins el punt extrem que les probabilitats d’èxit per quedar-se embarassada amb els propis òvuls siguin mínimes hi s’hagi de recórrer a òvuls de donant.

CONCLUSIONS:

  • El retràs de la maternitat és un problema real.
  • Les clíniques han començat a proposar aquesta tècnica per la indicació de l’edat.
  • La importància d’avaluar la reserva ovàrica mitjançant l’Antimülleriana ens ha permès poder identificar precoçment dones joves amb una reserva ovàrica baixa en relació amb la seva edat cronològica i que aquestes puguin decidir lliurament si crio-preservar els òvuls, posposar la maternitat, hi així en un futur tenir el dret a ser mares amb els seus propis òvuls.
  • És aconsellable doncs realitzar la preservació de la fertilitat quan encara existeix una adequada reserva ovàrica, i una disminució dels riscs de patologies cromosòmiques fetals, generalment abans del 35 anys.

Equip UEG